HomeBiografieFiscaalTarievenContact

Massage tegen pijn en depressie bij kanker

 

  Hot Stonemassage
  Ontspanningsmassage
  Massage bij kanker
  Oorkaarsen
  Stoelmassage
     
     


Massage
Kan helpen uw emotionele balans te herstellen of te bewaren, en de veelheid aan indrukken lost te laten.

Massage
Kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van mensen met kanker. Zo kunnen ondermeer angst/stress verminderen.

Kanker en massage zijn twee dingen die ogenschijnlijk niet bij elkaar horen; sterker nog: in het algemeen geldt kanker als contra-indicatie voor massages. Toch blijkt uit onderzoek dat kankerpatiënten wel degelijk profijt kunnen hebben van massage. Het kan symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid en depressie verminderen. De angst dat massage, door het verbeteren van de circulatie, de uitzaaiing van kanker zou versnellen, lijkt niet gegrond, zo betoogt de Amerikaanse massagetherapeut Tracy Walton in de eerste editie van Massage Magazine. Het direct beïnvloeden van een actieve tumor is en blijft natuurlijk wel uit den boze, maar het is niet moeilijk om deze plek(ken) te ontwijken.

Aanraken mag bij kankerpatiënten. En aanraken alleen helpt al tegen pijn en tegen een slechte stemming. Dat bleek uit een studie die in september 2008 in een tijdschrift voor internisten gepubliceerd werd. Massage bij kanker is ook zinvol om pijn te verminderen en depressieve gevoelens tegen te gaan. Dit werd aangetoond in een groot onderzoek uit de VS. Er werden bijna 300 patiënten onderzocht. De ene helft kreeg massage en de andere helft alleen een simpele aanraking.

Beide behandelingen hadden wel meteen een pijnstillend effect en een positief effect op de stemming, maar massage was significant beter. In deze studie werden alleen de directe effecten van massage en aanraking bekeken, niet de effecten op de wat langere termijn.

Mensen met kanker vinden massage vaak heel ontspannend en ervaren aanraking als positief.
(Overleg altijd eerst met uw arts, voordat u een massage neemt.)

  Terug